Има ли смисъл да приемате стероиди, а да не спортувате?

Има ли смисъл да приемате анаболни стероиди, без да спортувате?

Дълго време в научния свят се смяташе, че стероидите не влияят на мускулния растеж. Откъде идва тази теория? Факт е, че беше невъзможно да се опровергае това твърдение поради липсата на експериментално потвърдени факти. Каква беше причината да не се провеждат експерименти? Факт е, че учените се страхуваха, че дозите, предлагани на спортисти, могат значително да навредят на здравето на тези, които участват в експеримента. Американски изследователи обаче все пак се осмелиха да експериментират, според резултатите от които въпросът за ефекта на стероидите върху мускулния растеж беше веднъж завинаги приключен.

Същността на експеримента беше следната. Четиридесет и трима участници, като сред тях имаше силови атлети, бяха разделени в четири групи:

Първата група включваше спортисти, които приемаха тестостерон, но не тренираха, участниците във втората група са взели прах, който имитира стероиди (наречен плацебо) и също не са тренирали, третата група също получи плацебо, но нейните участници участваха в тренировки, в четвъртата група участниците приемаха тестостерон, комбинирайки го с активно трениране.

Участниците получавали 600 mg тестостерон всеки ден. По време на експеримента беше установено, че 100 mg от лекарството удвоява нивото на тестостерон в кръвта в сравнение с физиологичната норма. В същото време 600 mg тестостерон ентанат, както се предполага, увеличават концентрацията на тестостерон в човешкото тяло с 4 – 10 пъти.

Тренировките с висока интензивност се правеха три пъти седмично. Упражненията бяха направени в три серии от по шест повторения. Всички спортисти, участващи в експеримента, спазват диета, особеността на която е, че енергийната ѝ стойност е идентифицирана за всеки спортист поотделно, въз основа на изчислението на 36 калории и един и половина грама протеин на килограм тегло.

През десетте седмици, през които експериментът продължи, бяха установени някои странични ефекти на стероидите: трима спортисти развиха акне по лицата си, още двама спортисти започнаха да се оплакват от болки в гърдите, които лекарите смятат за симптоми на гинекомастия.

В същото време показателите за тестване на сила на участвалите в проучването надминаха всички очаквания. Участниците в експеримента, които са приемали тестостерон, но не са тренирали, на лежанка могат да вдигат 10 кг повече тежести. Тази цифра е значително по-висока от тази на групата, тренирала без да приема стероиди. Същите атлети, които комбинираха употребата на стероиди и тренировки, показаха резултат с 25 кг по-висок от този в началото на експеримента.

Когато правите клякания, резултатите са едни и същи: комбинацията от тренировки и стероиди показва най-голям напредък.

Що се отнася до мускулния растеж, ситуацията беше следната: тези спортисти, които приемаха стероиди без тренировка, показаха увеличение на мускулната маса с 3,2 кг. Показателите за спортисти, които не са приемали стероиди, но са тренирали, са замръзнали на около 2 кг. Тези, които комбинираха тренировки и приемане на стероидни лекарства, добавиха до 6-7 кг. В същото време не се забелязват промени в количеството мазнини в никоя от групите.

Оказа се доста иронично, тъй като първоначално експериментът имаше за цел да докаже, че тренировките без анаболни стероиди може да бъдат ефективни. Според учените спортистите, които не са приемали стероиди, трябва да се представят значително по-добре от тези, които са приемали стероиди. Всъщност се оказа, че дори само приемането на стероиди, без да е съчетано с тренировки, дава по-голям ефект в сравнение с упоритите, изтощителни тренировки „в чист вид“.

Силовите спортисти обаче без никакви експерименти разбраха, че не е изобретен по-добър стимулатор на мускулния растеж от стероидните лекарства.

Автор: Стероиди Анаболи ком

steroidi-anaboli.com administrator.